Formare-Continua.ro - Formare Continua Muntenia - Formare Profesionala

Proiectul : Competitivitate și stabilitate pe piața muncii prin calificare și consiliere profesională! Creșterea gradului de calificare și adaptare al salariaților din ramura sănătate și asistență socială din Regiunea Sud-Muntenia pe o piață a muncii în plină schimbare prin calificare, recalificare și consiliere profesională

.main div#banner2.clearfix {

  background: url('/../images/nou/modullauk2.png') repeat scroll 0 0 #FFFFFF;
  border-radius: 6px 6px 6px 6px;
  -moz-border-radius: 6px 6px 6px 6px;
  -webkit-border-radius: 6px 6px 6px 6px;
  box-shadow: 0 1px 1px rgba(255, 255, 255, 0.8) inset, 1px 1px 3px rgba(0, 0, 0, 0.2), 0 0 0 4px rgba(188, 188, 188, 0.5);
   -moz-box-shadow: 0 1px 1px rgba(255, 255, 255, 0.8) inset, 1px 1px 3px rgba(0, 0, 0, 0.2), 0 0 0 4px rgba(188, 188, 188, 0.5);
  -webkit-box-shadow: 0 1px 1px rgba(255, 255, 255, 0.8) inset, 1px 1px 3px rgba(0, 0, 0, 0.2), 0 0 0 4px rgba(188, 188, 188, 0.5);
  clear: both;
  display: inline-block;
  margin-bottom: 4px;
  margin-top: 5px;
  padding-left: 20px;
  padding-right: 20px;
  position: relative;
}
Prima Pagina » Articole si editoriale » Pregatirea pentru interviu - Intrebări Interviu
A+ R A-

Pregatirea pentru interviu - Intrebări Interviu

Email Imprimare PDF

Succesul la interviu este esential pentru angajare. Pentru a avea succes la interviu, trebuie sa tii cont de urmatoarele faptul ca interviurile sunt avantajoase pentru tine pentru ca ofera mai multa flexibilitate decat testele, de exemplu. In plus, poti, la interviu, sa aduci nota personala, putin umor si o prezenta agreabila care cantaresc foarte mult in decizia de angajare. Ca urmare, trateaza participarea la interviu ca biletul tau castigator. Pregateste-te cu atentie pentru a-ti spori sansele de succes.


Pregatirea pentru interviu

Fa-ti temele! Afla cat poti de multe despre angajator. Afla de cand lucreaza in domeniu, ce face concret, afla cine ii sunt clientii…. Pe scurt – afla tot ce poti. Nu vei folosi toate informatiile dar precis iti va da un plus de siguranta tie, iar ei vor puncta interesul pe care l-ai manifestat.

Pregateste-ti un set de intrebari despre angajator. Cu siguranta o sa fii intrebat/a daca ai intrebari iar un raspuns negativ cu siguranta insemna ca nu te intereseaza. Nu exagera cu multe intrebari, si fii sensibil la atmosfera (daca vezi ca se grabesc, atunci spune ca ai observat asta si ca nu o sa pui multe intrebari, dar una-doua e util sa ai pregatite). Preferabile sunt intrebarile legate de activitatea pe care urmeaza sa o desfasori, despre marimea echipei, despre responsabilitatile pe care le vei avea etc.

Cateva exemple:

  • Cum arata o zi obisnuita aici la firma/ institutie?
  • Care sunt atributiile concrete ale acestei pozitii?
  • Cum este situata pozitia in organigrama (in subordinea cui, are pe cineva in subordine)?
  • Cat de importanta este pozitia asta pentru firma/ institutie?
  • Este un post nou sau fostul angajat a plecat? Daca a plecat, de ce si unde?
  • Ce oportunitati – de instruire, de promovare etc – sunt disponibile?

 

Dovedeste ca ai inteles cerintele locului de munca si ca poti sa le satisfaci prin explicarea pregatirii pe care o ai, punand intrebari la obiect despre genul/tipul serviciului si despre perioada de pregatire.Dar NU intreba, tu, in acest moment despre pachetul salarial sau de beneficii. Lasa-I pe ei sa puna intrebarea (dar fii pregatit/a pentru ea – ca vine sigur!!!)

 

Cum ne imbracam la interviu?

Îmbracă-te adecvat. Ca o regula generala in viata, imagineaza-ti cum vor fi imbracati cei pe care ii intalnesti si incearca sa te imbraci putin mai bine decat ei. Adica fii mereu cu un pas – mic – inaintea celorlalti dar intotdeauna potrivit cu locul unde mergi. In cazul acesta, imbraca-te potrivit categoriei profesionale pe care o tintesti, doar o idee mai bine decat ai zice ca se imbraca majoritatea celor care lucreaza in domeniu. Nu vei merge sa te angajezi la o spalatorie auto imbracat in costum asa cum nu vei merge in jeansi la interviul organizat de o banca. Foloseste bunul simt si, la nevoie, consulta-te cu cineva (daca nu ai cu cine, iti stam noi la dispozitie!).

Atentie la detalii: daca ploua, ia o carpa cu tine si sterge-ti discret pantofii inainte de a intra in cladire; elmina mirosul de tutun (daca e cazul) si arunca guma inainte de a intra in cladire, vorbeste politicos, multumeste intervievatorului si, neaparat reaminteste-le inainte de plecare interesul tau fata de postul scos la concurs.

 

Nu vei avea o a doua şansă să faci o primă impresie

 

 

Este bine sa fii pregatit sa raspunzi si la intrebari legate de sanatate, intrebari mult mai tehnice legate de calificarile tale, cercetare sau locul de munca actual, plus alte informatii pe care le-ai trecut in CV.

Inainte de a merge la un interviu, ar trebui sa te gandesti la intrebarile care iti vor fi puse.

Raspunsurile tale s-ar putea sa depinda de tipul de job pentru care aplici sau de compania in cauza, de aceea e bine sa iti revizuiesti raspunsurile inainte de fiecare interviu! Mai jos vei gasi doar cateva intrebari model la care te sfatuim sa raspunzi in cel mai bun mod posibil.

Cei care fac angajări doresc, pe parcursul inetrviului, să afle păreri despre o eventuală colaborare viitoare, dacă ai de gând să rămâi în firma resprectivă, cât eşti de entuziast şi de ce, care sunt motivaţiile tale


Întrebări clasice

 

* Unde crezi că vei ajunge peste 5 ani?

Prin această întrebare, angajatorul doreşte testarea abilităţii de stabilire a ţelurilor, motivaţiilor şi dorinţei de succes.

Vorbeste la interviul de angajare despre ceea ce te motiveaza, punctand aspecte legate de jobul in cauza. Angajatorii prefera candidati care gandesc in viitor si care au teluri realiste cu privire la dezvoltarea carierei lor.

Urmareste in continuare articolele noastre pentru a afla mai multe informatii despre intrebarile de la interviul de angajare.

„Imi doresc să fiu un membru de bază al echipei de vânzări, să consolidez relaţiile cu clienţii importanţi şi să demonstrez că pot stabili recorduri de vânzări.”

* Descrie compania ideală, locaţia şi locul de muncă

Raspunsul corect in acest caz ar fi sa descrii compania care iti ofera locul de munca.

Bineinteles, te vei asigura ca raspunsul tau este credibil si argumentat. Explica de ce fiecare calitate pe care o evidentiezi reprezinta o oportunitate pentru tine. Interviul de angajare este un prilej de a-ti sublinia propriile aptitudini flatand, in acelasi timp, angajatorul.

Daca vii de la o companie mai bine cotata in domeniu, asigura-ti niste argumente care sa sustina alegerea jobului actual, fara a denigra fostul angajator.

* Care sunt punctele tale forte?/ Care sunt cele mai relevante aptitudini ale tale?

O astfel de intrebare la interviul de angajare iti ofera posibilitatea de a-ti prezenta cele mai bune aptitudini. Asigura-te ca oferi informatii relevante pentru jobul la care ai aplicat. Rezuma cele mai puternice calitati, oferind exemple concrete din experienta la locurile de munca anterioare.

Siguranţa, onestitatea, adaptabilitate, lucru in echipa, motivare, abilitati de buna comunicare, entuziasm, sensibiltate.

* Care sunt optiunile tale legate de cariera in acest moment?

Pregateste-te pentru aceasta intrebare gandindu-te la cum poti evidentia cat mai bine oportunitatile ce tin de cariera. Daca muncesti, descrie posibilitatile pe care le ai la actualul loc de munca si faptul ca desi esti apreciat acolo, iti cauti un alt job in mod pasiv, pentru ca iti doresti mai mult: provocare, bani, responsabilitate etc. Astfel, motiveaza-ti prezenta la interviul de angajare in cauza ca facand parte din explorarea de noi optiuni.

Daca nu muncesti, poti pune in lumina posibilitatile de angajare pe care le ai in prezent, insa fa acest lucru subtil, vorbind in termeni generali si punand accent asupra specializarii intr-un domeniu cautat, asupra entuizasmului si capacitatii de munca

 

* Ce salariu doresti?

Recrutorii sunt interesati de acest lucru la un interviu de angajare pentru a-si da seama daca firma isi permite sau nu sa iti ofere banii pe care ii ceri. Daca este posibil, amana-ti raspunsul pana spre finalul interviului de angajare, cand vei sti daca esti un candidat serios pentru job.

Daca recrutorul insista sa ii dai raspunsul legat de bani, intreaba despre salariul oferit in mod normal in firma pentru postul la care candidezi. In cazul in care nu primesti un raspuns satisfacator, spune o suma care sa fie acceptabila pentru responsabilitatile pe care le presupune jobul.

Nu uita sa specifici ca pe tine te intereseaza jobul in mod special si nu banii.

Ce faci pentru a-ţi îmbunătăţi performanţa?

Descrie o situaţie dificilă cu care te-ai confruntat.

Dă un exemplu despe felul în care îţi stabileşti priorităţile.

Cum tratezi o persoană incompetentă?

Cum procedezi în cazul în care nu eşti motivat?

INTERVIUL - Posibile intrebari , raspunsuri şi îndrumări.

 

Intrebari generale

1. Vorbeste-mi despre tine!
- Incearca sa raspunzi scurt in cel mult 2 minute, nu te balbai;
- Nu te intoarce in copilarie, da cateva detalii despre ce a fost in trecut si unde vrei sa ajungi;
- Foloseste introducerea din CV ca baza de inceput;
- Raspunde in asa fel incat sa lasi sa se inteleaga ca esti un om stabil, adaptabil si pozitiv;
- Spune doar lucruri pozitive,

- Concentrează-te pe aspectul relevant.

 

In acest caz, introducerea CV-ului tau iti va fi de ajutor. Nu face din prezentare o autobiografie, pastreaza raspunsul la o durata de cateva minute, axandu-te pe aspectele pozitive si nu uita sa trasezi subtil o directie: de unde ai plecat, cam ce-ai facut si, mai ales, unde vrei sa ajungi! Menţionaţi calităţile dvs. Transferabile pe care le posedaţi şi întreaga dvs. Experienţă de muncă care vă face apt să vă însuşiţi repede sarcinile aferente postului. Descrieţi studiile şi pregătirea pe care le aveţi în conformitate cu postul respectiv, cât şi orice experienţă benevolă de lucru, insistând asupra rapidităţii cu care aţi învăţat acst tip de muncă înainte.

Scopul unei astfel de intrebari este să vă facă să spuneţi ce fel de om sunteţi; ea nu ţinteşte numai calităţile vs. Profesionale.

 

2. De ce ai ales o cariera in.... ?
Daca ti-ai schimbat cariera, inseamna ca ai niste argumente logice pentru asta. In orice caz, fii sincer cu motivele tale!

3. Ce stii despre compania noastra?
- Arata ca ti-ai facut temele, ca stii cu ce se ocupa firma si locul ei pe piata , cunosti produsele, venitul aproximativ al companiei, care este reputatia ei in cadrul industriei din care face parte, dar si in general, cunosti istoria companiei, imaginea, telurile si psihologia;
- Arata-te interesat de noi informatii, lasa intervievatorul sa-ti furnizeze mai multe detalii despre companie.

 

Asta este categoric sansa sa iti impresionezi intervievatorul prin cunostintele tale despre compania respectiva. Ofera-i o imagine pe cat se poate de completa a produselor/serviciilor pe care compania le ofera, cifrele de vanzari, noutatile din domeniu, clienti etc

 

4. De ce vrei sa lucrezi pentru noi? De ce iti doresti acest job?
- Nu vorbi despre ce vrei tu, vorbeste despre nevoile lor si despre ce poti face tu pentru ei;
- Vrei sa faci parte din proiectul companiei lor;
- Vrei sa rezolvi problemele companiei si iti plac provocarile;
- Poti avea o contributie majora la indeplinirea telurilor companiei.

 

O intrebare la care trebuie sa te gandesti cu atentie. Accentueaza aspectele pozitive ale jobului pentru care aplici dar, in acelasi timp, nu te grabi sa mentionezi ce te deranjeaza la jobul tau prezent, sau mai rau, chiar la cel pentru care candidezi.

Evidentiaza aspectele pozitive ale deciziei tale si evita in totalitate motive de genul: mai multi bani sau un program de lucru mai scurt.

Scopul: Se încearcă să se afle dacă veţi fi satisfăcut de munca dvs. şi dacă veţi rămâne mult timp în companie. Această întrebare îi permite interlocutorului să mai afle şi dacă v-aţi documentat în legătură cu activitatea întreprinderii, dacă aveţi informaţii suficiente despre compania pentru care doriţi să lucraţi, deci arată interesul dvs. De a lucra la compania x şi nu la compania y.

Pentru a-l asigura pe interlocutor, subliniaţi un număr cât mai mare de aspecte pozitive privind postul, întreprinderea, organizaţia.

 

De ce vrei acest loc de muncă?

Patronii nu caută angajaţi impersonali care să ocupe pur şi simplu locurile vacante. Ei au nevoie de oameni care să aducă ceva nou şi valoros în cadrul firmei pe care o conduc.
De aceea încearcă să afli cât mai multe informaţii despre societate (domenii de activitate, pieţe de desfacere, amplasarea punctelor de lucru şi a birourilor, parteneri de afaceri, societăţi concurente, intenşii de dezvoltare sau extindere, reputaţia societăţii şi a cadrelor de conducere).
Daca stii într-adevăr să răspunzi la întrebarea „De ce doreşti să fii angajat pe acest post?” vei fi capabil să răspunzi şi la alte întrebări importante care ţi se pot pune şi prin care angajatorul doreşte să afle care este motivaţia ta profesională.

 

5. Ce iti putem oferi noi (compania respectiva) în plus fata de o alta companie la care ai lucrat in trecut?
Din nou, nu aduce in discutie banii. Mentioneaza posibilitatea unei dezvoltari de cariera, noi provocari, etc.

6. Ce ai face pentru noi? Ce poti face pentru noi si altcineva nu poate? Cu ce poţi să contribui?
- Prezinta experientele anterioare care arata succesul reportat in rezolvarea problemelor similare cu cele care le-ar putea avea compania respectiva;
- Fii pozitiv.


Spune-i intervievatorului despre reusitele tale din trecut, de pe o pozitie asemanatoare, de altfel relevante si pentru jobul la care aplici. Asta este sansa ta sa te faci remarcat/a!

 

7. Cu ce poti sa contribui?
Spune-i intervievatorului despre reusitele tale din trecut, de pe o pozitie asemanatoare, de altfel relevante si pentru jobul la care aplici. Asta este sansa ta sa te faci remarcat/a!

8. De ce gasesti oferta noastra atractiva? Sau neatractiva?
- Enumera 3 sau mai multi factori atractivi si doar un aspect negativ, cel mai minor, aspecte care ar putea include, locatia birourilor, reputatia companiei, sansa de a lucra cu oameni de exceptie.

 

9. De ce ar trebui sa te angajam?
- Datorita cunostintelor, a experientei, abilitatilor si calitatilor pe care le detii. Fii foarte sigur si increzator in modul de a raspunde, nu vag.

- aptitudinile, entiziasmul, abilitatea de a te înţelege cu oamenii, lucrul în echipă, motivare, abilităţi de bună comunicare, entuziasm, sesibilitate, maturitatea.

 

Scop: Punându-vă o întrebare atât de directă, angajatorul vă cere să vă puneţi în locul lui, să luaţi dvs. Decizia în locul lui. Dacă vă va vedea ezitând sau dacă nu veţi putea da decât unul sau două motive, acesta va considera că motivele dvs. Nu sunt nici evidente, nici suficiente.

            Va trebui să enumeraţi repede atât competenţele cât şi trăsăturile pozitive pe care le aveţi.

Raspunsul la aceasta intrebare se va baza pe experienta si realizarile tale din trecut, care au legatura cu respectiva companie. Ai mai putea adauga faptul ca tu consideri ca ti se potriveste mult acel job si ai putea deasemenea sa ceri si parerea intervievatorului.

 

10. Ce anume doresti de la un loc de munca? / Care este opinia ta în legătură cu „slujba perfectă”?
- O oportunitate de a-mi folosi calitatile si de a-mi fi recunoscute;

- provocarea noilor probleme, lucrul cu publicul, ideea de a fi centrul activităţii, lucrul individual, conectarea cu echipa, faptul că poţi contribui „marea afacere”.
- Posibilitatea de a-mi imbunatati cunostintele, deoarece in viata trebuie sa invatam continuu;
- Raspunsuri vagi cum ar fi: “imi place sa lucrez cu oamenii, imi plac provocarile la locul de munca”;
- Leaga raspunsul de postul pentru care concurezi “Sunt interesat sa creez un soft care sa va rezolve problema”.

 

11. Care sunt lucrurile care îţi plac cel mai pţin în cadrul unei slujbe?

Încetineala în luarea deciziilor, birocraţia, întârzieri ale livrărilor către clienţi.

 

12. Spune-mi parerea ta despre …(pozitia pentru care esti intervievat)
- Fii concis, activitati si rezultatele dorite.

 

13. Cat va dura pana veti avea o contributie in firma noastra?
- Foarte repede dupa o scurta perioada de acomodare si orientare.

 

14. Cat timp veti sta cu noi?
- Atata timp cat suntem de aceeasi parere contribui, imbunatatesc, cresc, etc.

Care consideri că vor fi dificultăţile cu care te vei confrunta în acestă slijbă şi cum crezi că le vei depăşi?

 

Intrebari despre experienta
15. Esti un conducator bun? Da un exemplu. De ce crezi ca ai potential de conducator de top?
- Raspunde concis prezentant realizarile si sarcinile avute, accentueaza calitatile manageriale: planificarea, organizarea, controlul, calitatile interpersonale;
- Descrie trasaturile personale relevante.

16. De ce calitati crezi ca ai nevoie pentru acest job?
Reclama sau anuntul prin care compania a anuntat jobul s-ar putea sa te ajute un pic, dar ar trebui sa te gandesti ca si alte calitati ar putea fi cautate. Acestea ar putea fi: capacitatea de a organiza si conduce o echipa, abilitati de comunicare, spirit de analiza, sintetism, etc.

 

 

Intrebari legate de dinamica industriei respective

17. Ce tendinte importante ai vazut legat de industria in care activam?
- Rezuma raspunsul la doua sau trei tendinte;
- Imbogateste exemplele cu referinte ale companiilor importante de pe piata;
- Prezinta un punct de vedere optimist si entuziast.

Daca parasesti un loc de munca

 

18. Ce parere ai despre ultima companie pentru care ai lucrat?
Mentioneaza doar aspectele pozitive si spune cum a fost o companie buna in care ai lucrat cu placere. Povesteste despre experienta pe care ai castigat-o acolo si despre felul in care te poate ajuta pentru acest job

 

19. De ce pleci de la actualul loc de munca?/ De ce ai plecat de la fostul loc de muncă?
- Nu mai reprezinta o provocare, este timpul sa merg mai departe, mi-ar placea sa lucrez in domeniul…(domeniul companiei la care vrei sa te angajezi);
- Da un raspuns grupat daca este posibil, ex: departamentul nostru se consolideaza sau se restructureaza.

Expertii in dezvoltarea carierei recomanda ca la acest punct al interviului de angajare sa nu fii defensiv, insa nici sa nu iti expui frustrarile legate de fostul manager sau de conditiile de la job. Atunci când vorbiţi despre locul d emuncă anterior, spuneţi numai lucruri pozitive, chiar dacă au existat şi mai multe aspecte de nedorit – acestea nu lipsesc niciodată. Încercaţi să nu spuneţi nimic de rău nici despre întreprinderea pe care aţi părăsit-o, nici despre superiorul/ superiorii dvs.; invocaţi numai faptul că nevoile dvs. nu corespundeau cu cele ale întreprinderii. La nevoie, fiţi evaziv, pentru că dacă îl veţi critica pe fostul dvs. şef, director sau patron, actualul angajator ar putea considera că-l veţi putea critica şi pe el dacă vă angajează. Dimpotrivă, va considera că sunteţi o persoană agreabilă şi recunoscătoare dacă vorbiţi frumos despre întreprinderea unde nu mai lucraţi şi va crede că veţi proceda la fel şi în cazul postului pentru acre candidaţi.

Cel mai indicat este sa raspunzi ca esti in cautarea unor noi oportunitati, provocari sau responsabilitati. La interviul de angajare evita sa folosesti banii ca motiv de plecare de la jobul precedent.

Scopul : În momentul în care interlocutorul va întreba de ce aţi plecat de la ultimul loc de muncă sau intenţionaţi să plecaţi de la locul de muncă actual, acesta încearcă să afle dacă aţi avut unele dificultăţi pe care le-aţi putea întâlni şi aici.

 

 

Ce părere ai legată de renunţarea la toate beneficiile?
- Simti ca provocarile si satisfactia noului post depasesc beneficiile pierdute.

21. Descrie cum crezi ca este un mediu ideal de lucru
- Acolo unde oamenii sunt tratati cat mai corect posibil;
- Nu mentiona zilele de vineri libere.

22. Cum ai descrie firma actuala la care lucrezi?
- o companie excelenta care mi-a permis capatarea unei experiente bogate.

Cuantificarea experientei si a realizarilor

 

23. Ai ajutat la cresterea vanzarilor? Profitului? Cum?
- Sugereaza cateva ocazii, apoi opreste-te asupra uneia si detaliaz-o;
- Prezinta cresterea procentuala a profitului cu fapte si cifre.

24. Ai contribuit la reducerea costurilor? Cum?
- La fel ca mai sus.


25. La actualul loc de munca sau la cel anterior, ce caracteristici ti-au placut mai mult? Mai putin?
- Rezuma raspunsul la ce poate oferi noul loc de munca.

26. La actualul sau fostul loc de munca, care au fost /sunt cele mai importante 5 realizari?
- Te poti referi la realizarile principale trecute in CV.

Stilul tau de lucru si obiceiurile

27. Daca as vorbi cu seful tau anterior, care ar spune el ca sunt punctele tale forte si slabe?
- Pune accent pe abilitati: nu pune accent pe slabiciunile tale; este intotdeuna mai sigur sa identifici lipsa unei calitati sau a experientei ca un defect, decat o caracteristica personala.

 

Ce părere ar avea fostul angajator despre dvs?

Cel mai bun răspuns la acestă întrebare este o scrisoare de recondare deschisă pe care o puteţi rezuma şi arăta interlocutorului dvs. Dacă nu aveţi o astfel de scrisoare, enumeraţi comentariile pozitive pe care superiorii dvs. le-ar fi putut face la adresa dvs. Propuneţi-i interlocutorului dvs. Să îl contacteze pe fostul dvs. angajator şi asiguraţi-l că nu ar auzi decât lucruri bune. Daţi-i interlocutorului dvs. O listă de referinţe, inclusiv numerele de telefon.


28. Poti lucra dupa termene limita, sub presiune, etc?
- Da. Foarte simplu, este un mod de viata in afaceri.

 

Scopul: Întrebarea vrea să spună că veţi fi obligat sălucraţi în asemenea condiţii, asiguraţi-l pe interlocutorul dvs. Dându-i exemple precise a unor activităţi plătite sau nu, pe care aţi fost nevoit să le desfăşuraţi sub presiune sau fiind limitat de nişte termene foarte „strânse”.

            Daţi mai multe exemple din care să reiasă că aţi fost la „înălţimea” situaţiei şi că la urma urmei stress-ul nu v-a displăcut chiar atât de tare, ba chiar aţi găsit o anumită plăcere!

 

            Ce aţi face întro asemenea situaţie?

Scop: De obicei aceasta este o întrebare ipoteică sau tehnică. Gândiţi-vă bine înainte de a răspunde şi la nevoie, cereţi precizări sau explicaţii. Trebuie să aveţi prezente în minte marile etape ale rezolvării problemei: culesul informaţiei, analiza informaţiei, sftul sau opinia experţilor în materie; luarea unei decizii; comunicarea deciziei; aplicarea deciziei.

 

            Dacă vi se adresează o întrebare tehnică, nu întraţi în panică; analizaţi întrebarea şi veţi constata în cea mai mare parte a cazurilor că aveţi cunoştinţele necesare pentru a putea răspunde. În ambele cazuri (întrebare ipotetică sau tehnică), interlocutorul încearcă să evalueze capacitatea dvs. de a lucra sub tensiune şi de a analiza şi rezolva problemele dând dovadă de un bun discernământ.

 

 

29. La actualul loc de munca, ce probleme ai identificat care au fost initial trecute cu vederea?
- Fii concis si nu uita sa spui cum ai rezolvat problemele.

30. Nu crezi ca te-ai simti mai bine intr-o companie mai mare? Domeniu diferit?
- Depinde de post – explica succint;
- Repeta cum experienta ta anterioara te preteaza pentru postul pentru care candidezi in cadrul companiei.

31. In ce mediu preferi sa lucrezi - intr-un mediu restrans sau unul mai mare?
Daca compania in care te afli e undeva intre restrans si mediu, spune-le ca apreciezi o atmosfera restransa si un spirit de echipa foarte dezvoltat, iar daca te afli intr-o companie mai mare, spune cum iti place stabilitatea unei companii dezvoltate. In orice caz, cel mai important este sa stii unde te afli!

32. Cum rezolvi problemele intr-o echipa?
- Pentru inceput discuti problemele in privat si cu tact. Daca problema nu se rezolva atunci trebuie luate masuri, ceea ce ar putea insemna eliminarea unui membru al echipei.

Ce credeţi despre munca în echipă?

Scopul: evaluarea aptitudinilor dvs. de a vă înţelege cu ceilalţi colegi.

Vorbiţi despre avantajele muncii în grup. Puteţi explica, de exemplu, modul în care diferiţi membri ai grupului se completează unii pe alţii în îndeplinirea unor sarcini. Fiţi pregătiţi să daţi exemple concrete de experienţă personală a muncii în grup.


33.Care a fost decizia cea mai grea pe care a trebui sa o iei?
- Incearca sa rezumi raspunsul la situatia viitorului loc de munca;
- Nu mentiona situatia cand a trebui sa alegi intre Emmy Lou si sora ei geamana Scarlet O’Hara. Sau sa porti cravata rosie sau albastra la interviu.

 

34. Esti dispus sa calatoresti?
Daca da, spune de la inceput. Daca nu, ai totusi grija sa te interesezi cam ce inseamna calatoriile, inainte de a refuza in mod categoric jobul.

 

 

Intrebari legate de salariu

35. Ce salariu iti doresti?
- Raspunde cu o intrebare, de ex. “care este salariu unei pozitii similare in compania dvs.?”;
- Daca ei nu raspund, atunci da o cifra (cam cat crezi ca valorezi).

 

Scop: interlocutorul încearcă să determine dacă aşteptările dvs. Sunt prea mari faţă de capacitatea întreprinderii.

Răspundeţi că bineînţeles, doriţi să câştigaţi atâta cât este dispusă întreprinderea să vă plătească. Totuşi, menţionând un salariu în acest stadiu al procesului de angajare, nu faceţi alceva decât „să vă taiaţi singuri craca”. Mai bine este să aşteptaţi să vi se ofere mai întâi postul şi apoi să începeţi să negociaţi.36. La ce suma te astepti, daca iti oferim acest post?
- Fii atent; valoarea pe piata a postului respectiv ar putea fi raspunsul cheie, de ex. “Am inteles ca un post ca cel pe care-l oferiti valoreaza cam ….”


37. Ce fel de salariu meriti?
- Daca ai ceva in minte... nu ezita.

Intrebari legate de personalitate

 

38.Cat de ambitios esti?
Raspunsul depinde de pozitia pentru care aplici - e bine sa fii ambitios, dar ai grija sa nu pari arogant, sa nu para ca urmaresti chiar jobul celui care te intervieveaza!

 

Ce faci pentru a-ţi îmbunătăţi performanţa?

Care sunt ţelurile tale pentru acest an?


39. Care a fost ultima carte pe care ai citit-o? Film vazut? Evenimentul sportiv la care ai participat?
- Vorbeste despre carti, sport sau filme care sa reprezinte echilibru in viata ta;
- Limiteaza-te la ceva clasic.

40. Cum ti-ai descrie personalitatea?
- Echilibrat;
- Corect, onest, de incredere, prietenos, etc.

41. Care sunt punctele tale forte?
- Prezinta cel putin 3 care sa aiba legatura cu firma angajatoare sau cu postul oferit;
- Leaga raspunsul de nevoile intervievatorului.”Ma vad ca o persoana orientata spre obiectiv…” prezinta cum in postul anterior ai obtinut rezultate superioare celor stabilite.

Încercaţi să vă puneţi în evidenţă atuurile cele mai importante (competenţă, seriozitatea, experienţa, entuziasmul). Nu ezitaţi să folosiţi exemple doveditoare pentru aceste calităţi, modul în care le aplicaţi la locul de muncă


42. Care sunt punctele tale slabe?
- Nu spune ca nu ai;
- Incearca sa nu transformi caracteristicile personale in slabiciuni, dar fi gata sa ai unul daca interviatorul insista;

- Incearca sa transformi raspunsul si intrebarea intr-un punct forte.”Sunt genul de om caruia ii plac provocarile si se implica. Unii oameni vad asta ca pe o intarziere, dar sunt sigur ca poate fi vazuta si ca un punct forte deoarece vreau sa fiu sigur ca lucrul este bine facut.”

            Nu abordaţi acele slăbiciuni a căror prezenţă ar putea compromite buna executare a lucrului şi feriţi-vă de comentariile negative. Vorbiţi despre acele lucruri la care aţi adus o îmbunătăţire şi despre măsurile pe care le-aţi luat în acest scop.

Ce obiective aveţi pe termen lung?

Scopul : Interlocutorul încearcă să afle dacă postul respectiv corespunde planurilor dvs. pe termen lung. Trebuie, aşadar, să subliniaţi că vă place întreprinderea/ organizaţia, că speraţi să deveniţi un angajat apreciat şi că doriţi să jucaţi un rol stimulator, care să vă permită să contribuiţi la progresul întreprinderii.

            Chiar dacă ştiţi c există posibilităţi de avansare în organizaţia respectivă, fiţi prudent şi atunci când că exprimaţi dorinţa unei promovări. O dorinţa excesivă de avansare poate fi interpretată ca un sentiment de insatisfacţie la adresa postului pentru care cadidaţi sau ca ambiţie care ar putea mai târziu umbri alte persoane.

Salvarea unui interviu

Primul pas: Faceţi o pauză, inspiraţi şi...zâmbiţi. Limbajul corpului are un rol principal într-un interviu. Zâmbiţi, pentru că vă veţi simţi mult mai confortabil ... Zambetul vă ajută să fiţi mai energic şi încrezător. O persoană care zâmbeşte pare o persoană optimistă. Iar o persoană optimistă este dorită pretutindeni. Dar să vedem ce tehnici putem folosi pentru a salva situaţia:

a) Puneţi întrebări interviatorului. Dacă simţiţi că pur şi simplu nu reuşiţi să daţi răspunsuri corecte, încearcaţi să schimbaţi tactica şi puneţi câteva întrebări. Dacă pentru moment reuşiţi să întoarceţi atenţia către intervievator, va exista şansa să vă puneţi în ordine ideile. Interlocutorul va vorbi mai mult dându-vă nişte idei despre tipul persoanei pe care compania respectivă îl caută. Puneţi întrebări care au sens în contextul respectiv, ca de exemplu:

- Care este cel mai plăcut lucru care v-ar putea atrage în această companie?

- Ce fel de mediu de lucru există în companie?

- Cum arată o zi de lucru obişnuită aici...?

- Care este dimensiunea serviciului/ a departamentului/ a sectiei?

- Aveţi un program de pregătire/formare a cadrelor? Aţi putea să mi-l descrieţi?

-Care sunt şansele de promovare?

În legătură cu superiorul direct:

-Cine va fi şeful meu direct?

- De cât timp lucrează această persoană în întreprindere?

- Ce pregătire are?

Privind întreprinderea:

-Care sunt principiile de cultură organizaţională?

- Există proiecte de expansiune a întreprinderii? De restrângere?

- Câte personae vor fi audiate pentru acest post?

b) Luaţi pulsul situaţiei Dacă interlocutorul pare plictisit sau rămâne rece la ceea ce spuneţi, opriţi-vă! Sinceritatea poate să impresioneze, iar francheţea îl va convinge că sunteţi o persoană care are ceva de spus. În cazul în care aţi înţeles greşit întrebarea sau aceasta nu a fost forumulată destul de clar, nu vă chinuiţi – pur şi simplu, cereţi clarificări. Dacă tot aveţi impresia că interviul nu merge prea bine, rupeţi firul discuţiei, delicat, dar ferm, şi întrebaţi dacă pe intervievator îl interesează ceva anume în sensul personal sau are întrebări standard ca pentru orice candidat. Astfel veţi avea mai puţine griji despre impresia pe care o lăsaţi.

 

Trăgând linie: dacă cel care ţine interviul pare plictisit sau neatent, formulaţi răspunsurile scurt şi cereţi părerea despre ceea ce aţi spus.

c) Flataţi puţin, căci oricui îi place acest lucru, chiar şi personalului de resurse umane. Deci oferiţi un compliment! Atenţie, nu forţaţi nota, legaţi-vă de ceva concret şi evitaţi ridicolul. Spuneţi ceva drăguţ despre companie, locaţia biroului, ceva care să îl facă să se simtă bine pe intervievator. Faptul că oferiţi un compliment denotă că sunteţi o persoană optimistă, des căutată de specialiştii în recrutare. Aveţi grijă însă: complimentele să nu se transforme într-o linguşire personală şi evidentă. Cel mai bun este un compliment simplu, referitor la cât de prietenoasă pare lumea din firmă, şi ce atmosferă bună se degajă. (Evident, dacă simţiţi acest lucru! Faceţi o gafă mai mare vorbind despre "atmosfera prietenească", într-o companie în care numai prietenie nu citeşti în ochii angajaţilor).

Dacă simţiţi că aţi făcut tot ce aţi putut, dar nu l-aţi încălzit pe angajator atunci, demn, mergeţi mai departe, nu este un capăt de ţară! Sunt o grămadă de motive pentru indispoziţia acestuia, ... marea majoritate fără legătură cu situaţia de faţă. Nu vă pierdeţi speranţa şi nu lăsaţi deznădejdea să vă doboare. Important este să vă păstraţi demnitatea în proprii ochi, în primul rând. Acest lucru contează cel mai mult, pentru a face faţă noului loc de muncă, sau, în unele cazuri,... următorului interviu.

În plus trebuie să ai cel putin 5 intrebari pregatite, care sa aiba nevoie de raspunsuri mai ample. Intreaba despre natura jobului, despre oportunitatile de dezvoltare si despre modalitatile de pregatire pentru personalul nou. Intreaba cum se incadreaza jobul tau in structura companiei, despre viitoarele strategii si cum se adapteaza compania la noile piete. Acest lucru ii impresioneaza intotdeauna pe angajatori!

Nu intreba despre salariu sau beneficii. Asteapta pana ti se ofera postul si nu fi tu cel care aduce acest subiect in discutie.

Ce sa evitam in timpul interviului

Evita sa te uiti pe pereti - in schimb uita-te in ochii intervievatorilor si, NEAPARAT, zambeste-le. Evident, nu iti vei intipari un zambet fals pe fata dar sunt, in orice conversatie momente cand un zambet este foarte potrivit (chiar necesar).

Evita sa te misti in continuu sau sa stai ca o scandura. Adica fii natura/a. gesticuleaza putin, adopta o postura relaxata (prin asta neintelegand sa pui picioarele pe birou...., ci comporta-te natural dar elegant.

Nu recita raspunsuri pregatite anterior. In schimb, fii atent/a la intrebari, raspunde la subiect, fa legatura cu ceea ce s-a spus anterior.

 

Esential de tinut minte este ca intevievatorilor li se intipareste in minte prima si ultima impresie – deci asigura-te ca acestea iti sunt favorabile, chiar daca lucrurile nu au mers, in timpul interviului atat de bine pe cat sperai

Ce facem dupa incheierea interviului?

Daca ai promis, in timpul interviului ceva (o sa aduc documentul lipsa din dosar etc) asigura-te ca te tii de cuvant. In functie de angajator, ar putea fi potrivit sa trimiti o scrisoare de multumire. Si un ultim sfat: e de la sine inteles: la interviu sa nu minti niciodata!

 

Dacă aţi trecut de interviu este bine să reveniţi asupra lui, să treceţi totul în revistă deoarece aceasta este o ocazie pentru dvs. ca să învăţaţi.

- Luaţi notiţe imediat după interviu. Notaţi numele şi funcţia persoanei care v-a intervievat, adresa şi orice altă informaţie importantă care vă va ajuta să vă pregătiţi pentru un al doilea interviu in cadrul acelei întreprinderi.

- Scrieţi o scisoare de sinceră mulţumire. Faceţi un bilanţ al competenţelor dvs. Dacă nu aţi primit nicio veste de la angajator într-un termen rezonabil, telefonaţi-i dvs.

- Dacă vi se spune că nu aţi obţinut postul, întrebaţi de ce nu aţi reuşit. Dacă nu aveţi calificarea necesară, întrebaţi dacă există posturi în întreprindere potrivite calificării dvs. Încercaţi să nu tăiaţi orice legătură cu întreprinderea: astfel vă veţi putea ameliora şansele de succes în viitor.

-Folosiţi foaia de evaluare a interviului, înregistrându-vă impresiile asupra interviului – ceea ce a fost bine şi ceea ce aţi dori să îmbunătăţiţi pe viitor.

Testimoniale WORKSHOP

Cursuri formare profesionala

 Discutii Idei si Sugestii 

 Interviul pas cu pas - Cifra magica 3

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei

vila eforie sud